HVO100

HVO vs. Diesel: alles wat je wil weten

Het lijkt het ideale alternatief voor diesel: HVO. HVO staat voor hydrotreated vegetable oil: een brandstof op basis van plantaardige olie dus. We nemen je mee in alles wat je moet weten over HVO.
Leestijd: 2 min
16-09-2022
HVO100 Auto

Wat is HVO?

HVO is een plantaardige brandstof. Je kunt het gebruiken in elk voertuig dat normaal op diesel rijdt. Omdat het gemaakt wordt van plantaardige resten en een lagere uitstoot heeft, is het een milieuvriendelijk alternatief voor diesel.

Vaak zie je HVO in combinatie met een getal, bijvoorbeeld HVO100 of HV20. Het getal geeft dan het percentage HVO in de brandstof aan. HVO20 bestaat dus maar voor 20% uit HVO, maar HVO100 bestaat volledig uit HVO. TotalEnergies kiest daarom voor alleen HVO100 – zo weet je zeker dat je goed zit.  

Voordelen HVO 

Milieuvriendelijker dan diesel 
Het gebruik van HVO100 reduceert de CO2-uitstoot van een voertuig met bijna 90%. Een voertuig op HVO stoot ook minder stikstof, fijnstof en zwavel uit. Goed voor het milieu dus én een streepje voor als je bijvoorbeeld een aanbesteding met strenge milieueisen wilt binnenhalen.  

Goed bruikbaar bij lage temperaturen 
Diesel krijgt al bij –7° C last van de kou. Zeker in de winter kan dat problemen met de motor opleveren. HVO bevriest echter pas bij -20°C en is dus met koude omstandigheden veel langer te gebruiken.  

Lang houdbaar 
Diesel verliest na verloop van tijd zijn goede eigenschappen. Je kunt het dus niet al te lang bewaren voordat het slecht wordt om op te rijden. HVO100 heeft hier geen last van: de goede eigenschappen blijven veel langer bewaar.

HVO100

Overstappen op HVO

Dat is heel makkelijk! Je kunt HVO gewoon tanken in elk voertuig waar je nu fossiele diesel tankt. Je kunt zelfs je tank deels met fossiele diesel en deels met HVO100 vullen. Je hoeft dus niet je tank eerst helemaal leeg te rijden en zelfs niet schoon te laten maken.

Wist je dat wij ook HVO100 homebase installaties leveren? Bekijk al onze oplossingen via onderstaande button.

Nadelen HVO 

In het gebruik van HVO zijn er eigenlijk geen nadelen ten opzichte van diesel. Toch zijn er een paar dingen om wel even rekening mee te houden.  

De prijs  
HVO is duurder om te producen dan diesel. Ook wordt het nog niet op even grote schaal als diesel gebruikt. Hoewel brandstofprijzen natuurlijk per dag veranderen, is HVO100 in de regel iets duurder dan diesel. Daar tegenover staat wel dat HVO100 erg efficiënt verbrandt en je dus met een tank vol HVO verder komt dan dezelfde tank vol diesel.  

De productie 
De productie van HVO is (nog) niet altijd even duurzaam. De HVO100 van TotalEnergies wordt volledig van plantaardige reststoffen gemaakt en is dus juist heel duurzaam. Koop je ergens anders HVO, controleer dan of deze wel van duurzame grondstoffen geproduceerd wordt en niet van bijvoorbeeld illegale boskap.