Silas Baisch Ceito2rldgc Unsplash

Duurzame energie uit golven

Groene stroom uit golfenergie. TotalEnergies stapte begin deze maand in een project om energie van golven op zee om te zetten in duurzame elektriciteit.
Leestijd: 1 min
18-12-2023

TotalEnergies gaat hierbij samenwerken met het Zweedse CorPower dat de techniek heeft ontwikkeld. Het gaat daarbij om grote boeien die meedeinen op de golven. Een mechaniek in de boeien versterkt deze beweging. Interne generatoren zetten de beweging vervolgens om in elektrische energie. Via onderzeese kabels wordt de stroom aan land gebracht. De boeien kunnen elk 300 kilowatt opwekken. Ter vergelijking: een gemiddelde windmolen haalt zo’n 2.000 kilowatt.

Pilot

Om de mogelijkheden verder te onderzoeken, starten CorPower en TotalEnergies een pilot voor de kust van Portugal. Voor CorPower levert de pilot belangrijke informatie op om de techniek te verbeteren. Met zijn kennis van off-shore installaties zal TotalEnergies een bijdrage leveren aan onder andere de bekabeling en het onderhoud.

Grootste energiebron op zee

De potentie van golfenergie is groot. Volgens Ocean Energy Europe zou golfenergie zelfs de grootste energiebron op zee kunnen zijn. Volgens het IPCC zou golfenergie in theorie 29.500 Terrawattuur per jaar kunnen opwekken: bijna tienmaal zoveel als het jaarlijkse stroomverbruik in Europa.