Tarwe Insect

Het groene rolmodel van Luuk van Loosdrecht

TotalEnergies maakt werk van duurzame energie. Het doel: CO2-neutraal in 2050. De mensen van TotalEnergies werken hard om deze ambitie te realiseren. Wat inspireert hen? Deze keer het groene rolmodel van: Luuk van Loosdrecht, Business Developer Business to Government bij TotalEnergies.
Leestijd: 2 min
20-03-2023
Silentspring (2)

Wie is jouw groene rolmodel?

Mijn groene rolmodel is Rachel Carson. Zij schreef in 1962 het boek Silent Spring. In dit boek beschrijft zij haar onderzoek naar de massale sterfte onder vogels en vissen als gevolg van het uit de hand gelopen gebruik van DDT als landbouwgif in de Verenigde Staten.  

Het boek wordt algemeen gezien als de start van de moderne milieubeweging. Toen ik in 2012 Future Planet Studies ging studeren – meer dan 50 jaar na de publicatie dus – was dit het eerste boek dat wij als eerstejaars studenten moesten lezen. Het is een standaardwerk voor iedereen die voor zijn werk of opleiding iets met duurzaamheid doet. 

Rachel Carsson

Waarom is nou juist zij jouw rolmodel?

Er was veel lef voor nodig om Silent Spring te schrijven. De landbouw in Amerika groeide na WOII hard, onder andere door het gebruik van DDT. De politieke en commerciële belangen waren groot. Het boek van Carson werd gezien als een directe bedreiging van het gevoerde landbouwbeleid, van de toekomst van de boeren en van de agro-industrie. Dat is nu trouwens ook weer actueel. 

Ondanks de weerstand van de politiek en de landbouwindustrie, had Silent Spring een enorme impact op de samenleving. Carson was er namelijk met haar boek in geslaagd om een vrij onzichtbaar probleem voor het grote publiek toegankelijk te maken. Alleen al in het eerste jaar werden er 600.000 exemplaren verkocht. De maatschappelijke discussie die volgde leidde uiteindelijk tot strengere wetgeving over het gebruik van landbouwgif.  

Wat doe je er zelf mee?

De laatste tijd probeer ik vooral duurzamer te reizen. Minder ver, vaker de trein. Voor mijzelf kan ik die keuze makkelijk maken. Maar ook als ik met vrienden op vakantie ga stel ik voor de trein te pakken.  Dat is vaak niet hun eerste keus, maar ik merk dat ze het eigenlijk wel vanzelfsprekend vinden.  

Ook bij TotalEnergies is duurzaam reizen de norm. Als werknemers van een Frans bedrijf moeten we vanuit Nederland regelmatig naar Parijs.  Dat doen we ook met de trein. De ambitie van TotalEnergies om in 2050 CO2-neutraal te zijn, merken wij dus ook op de werkvloer. Dat vind ik belangrijk.

Toen ik bij TotalEnergies Charging Solutions kwam solliciteren, vroeg ik mij af of ik wel collega’s zou krijgen die dezelfde duurzame waarden delen. TotalEnergies is immers van oudsher een oliemaatschappij. Maar iedereen in mijn team staat mijn zijn neus dezelfde kant op en deelt dezelfde duurzame waarden en idealen. Dat geeft energie.

Luuk Van Loosdrecht (1)

Luuk van Loosdrecht

Business Developer Business to Government (B2G)