Raimond Klavins Jzuiws3vbme Unsplash

Het groene rolmodel van Desiree Ram

Solar designer Marjan van Aubel integreert zonnetechnologie door een combinatie van kunst en techniek in onze leefomgeving. Ze is het groene rolmodel van Desiree Ram.
Leestijd: 2 min
09-02-2024

Wie is jouw groene rolmodel?

Marjan van Aubel. Zij is een Nederlandse kunstenaar en ontwerper die zonnetechnologie naadloos probeert te integreren in interieurs, gebouwen en andere objecten. Bij zonne-technologie denk je meestal eerst aan donkere, rechthoekige panelen. Je werkt er hernieuwbare energie mee op, maar zijn ze mooi? Marjan laat zien dat duurzame technologie inderdaad ook gewoon mooi kan zijn. Door design en techniek samen te voegen wil zij zo duurzame energie onderdeel maken van de leefomgeving van mensen.

Daar slaagt ze goed in: sinds haar afstuderen in 2012 won ze al verschillende design awards. Haar werk hangt daarnaast in musea als Boijmans van Beuningen en het NoMA in New York.

Ik heb haar werk leren kennen na een minor Circulaire Economie. Ik was daar toevallig ingerold tijdens mijn studie International Business and Languages. Tot dat moment had ik niet zoveel met duurzaamheid, maar die minor was een eye-opener. Toen ik mij na die minor begon te verdiepen in zonnepanelen, kwam ik haar werk al snel tegen.

Marjan Van Aubel

Waarom is zij jouw rolmodel?

Marjan kwam niet alleen bij mij in beeld vanwege haar eigen fascinatie voor zonne-energie, maar ook omdat ze nog vrij jong is. Ik vind dat heel bemoedigend: jonge mensen die op een creatieve manier bezig zijn met duurzaamheid en zo impact weten te maken. Marjan doet dat heel knap. De energietransitie is gericht op effici├źntie en duurzaamheid. Het gaat dus vaak in de eerste plaats om de functie. Door zich juist te richten op de vorm weet Marjan een breder publiek bij de energietransitie te betrekken.

Die boodschap wil ze ook meegeven aan toekomstige ontwerpers. Ze heeft een prachtig boek geschreven: Solar Futures; How to Design a Post-Fossil World with the Sun. Mijn vriend is nu bezig met een promotieonderzoek aan de TU Delft naar airborne windenergie. Bij hem op de universiteit wordt haar boek nu gebruikt door studenten.

Foto: Sebastiaan ter Burg / CC BY 2.0

Hoe word jij door haar geïnspireerd?

Sinds die minor en mijn kennismaking met Marjan van Aubel wil ik zelf ook graag meer bijdragen aan de energietransitie. Vooral de mogelijkheden van zonne-energie vind ik erg interessant. Dat is eigenlijk ontstaan door mijn wens om ooit nog een keer in Spanje te gaan wonen. Het gebruik van zonnestroom als bron van duurzame energie ligt daar nogal voor de hand. Mijn vriend en ik hebben nu ook zelf zonnepanelen op het dak liggen.

Nu ik bij TotalEnergies Charging Solutions werk, krijgt hernieuwbare energie voor mij nog meer betekenis. We zijn hier dagelijks bezig met de vraag hoe in de transitie naar elektrische mobiliteit het meeste uit wind- en zonne-energie kunnen halen. Alle ontwikkelingen en innovaties die op dat vlak plaatsvinden deel ik ook met mijn omgeving: er is zo veel mogelijk!

Desiree Ram

Desiree Ram

Senior Business Support Officer eMobility