Inzicht elektriciteit tips

Hoe jij je zakelijk energieverbruik kunt verlagen

De energietarieven zijn nog altijd hoog. Wat kun je doen om oplopende kosten in te perken? Energie besparen is de meest logische oplossing. Niet alleen vanwege de energierekening, maar ook voor een beter milieu en omdat het soms wettelijk verplicht is. In deze blog geven we tips om zakelijk energie te besparen.
Leestijd: 2 min
09-04-2022

1. Inzicht in jouw zakelijke energiekosten

Om te kunnen besparen moet je eerst weten hoeveel energie je in totaal verbruikt en welke factoren hierin het grootst zijn. Als dit in kaart is gebracht, dan kunt je gaan uitzoeken waar je kunt besparen, en welke maatregelen daarvoor geschikt zijn. Met deskundig energie-advies krijgt je inzicht in de besparingsmogelijkheden. Daarnaast heb je vaak gelijk de geschatte investeringskosten en terugverdientijd inzichtelijk.

Voordelig energie-advies met subsidie

Is jouw verbruik minder dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas? Dan maak je aanspraak op deze subsidie waarmee je 80% van de kosten voor energie-advies gecompenseerd krijgt. 

 

2. Energiebesparende maatregelen

Snel terugverdiend: ledverlichting

Een van de eenvoudigste maatregelen is het investeren in ledverlichting. Na de installatie hiervan zie je de elektriciteitskosten direct teruglopen. Bovendien ligt de terugverdientijd bijna altijd onder de vijf jaar. Daarom is het ook dé meest geadviseerde besparingsmaatregel uit onze energiescans.

Zeker in de wintertijd kan ledverlichting een interessante besparing zijn omdat de verlichting langer aanstaat. Ben je minder op locatie door de coronamaatregelen? Optioneel heeft onze ledverlichting ook aan- en afwezigheidsdetectie.

Andere energiebesparende maatregelen:

  • Het installeren van een energieregistratie- of energiebeheersysteem
  • Het minder of gerichter ventileren van ruimtes
  • De energie-efficiëntie van de koeling verbeteren
  • Installaties alleen inschakelen als het nodig is

 

Daarnaast heeft de RVO handige lijsten en tools met erkende energiebesparende maatregelen opgesteld, waaronder speciaal voor gebouwen of de industrie. Hier vindt je ook meer tips over het verduurzamen van utiliteitsbouw.

 

3. Zelf energie opwekken en opslaan

Wil je een stap verder gaan dan alleen besparen op energie? Dan kun je verder verduurzamen én winst realiseren door zelf energie op te wekken. Bijvoorbeeld met zonne-energie. Met een investering in zonnepanelen wek je dit makkelijk zelf op. En met een eigen batterij kun je de opgewekte energie ook lokaal opslaan. Hoe ver je kunt gaan in deze stap hangt sterk af van jouw pand, ligging en bedrijfsactiviteiten.