1654857074461

24 Uur van Le Mans op 100% hernieuwbare energie van TotalEnergies

Voor het eerst in de geschiedenis van het endurance evenement rijden de 62 raceauto’s die het tegen elkaar opnemen in de 90ste editie van de 24 uur van Le Mans op een 100% hernieuwbare brandstof geproduceerd door TotalEnergies.
Leestijd: 2 min
10-06-2022

Een primeur in de autosport

De 24 uur van Le Mans - de derde ronde van het FIA World Endurance Championship en een iconisch motorsportevenement - vindt voor de eerste keer plaats met een 100% hernieuwbare brandstof: Excellium Racing 100. Het gebruik van deze nieuwe brandstof tijdens dit evenement is een grote mijlpaal in de samenwerking tussen TotalEnergies en Automobile Club de l'Ouest (ACO). ACO volgt een energiestrategie en energietransitie die in lijn is met TotalEnergies’ ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

Een brandstof van landbouwafval

Meer dan 18 maanden aan onderzoek waren nodig om deze brandstof te ontwikkelen. De brandstof wordt gemaakt uit druivenpulp en droesem: het residu dat overblijft bij het maken van wijn. Excellium Racing 100 is een volwaardige racebrandstof die aan alle eisen van de FIA, autofrabikanten, coureurs en de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie (RED) voldoet. Deze olievrije brandstof levert van bron tot wiel een CO2-reductie van minstens 65% op.

Totalenergies Lemans (1)

Ontwikkeling van waterstofmobiliteit

Als waterstofpartner van ACO en het “H24 Racing”-team” zal TotalEnergies dit jaar ook een mobiel waterstofvulstation beschikbaar stellen om de “H24” waterstofauto te tanken bij de races tijdens de Road to Le Mans, een race-event voorafgaand aan de de “H24”. Het “H24 Racing”-project is een samenwerking tussen ATO en elektrisch-waterstofspecialist Green GT. Doel van het project is om een elektrisch-waterstof raceauto te presenteren tijdens de 24 uur van Le Mans in 2025.

Als partner van Automobile Club de l'Ouest zijn we trots dat wij de deelnemers aan de 90ste editie van de 24 uur van Le Mans kunnen voorzien van een 100% hernieuwbare brandstof. Het is een kleine revolutie in de motorsport en een tastbaar teken van TotalEnergies’ strategie om haar klanten en partners te helpen om CO2-neutraal te worden. Biobrandstoffen spelen door hun directe CO2-reductie een belangrijke rol in de energietransitie van de transportsector. Deze veeleisende endurance race is een belangrijke test voor TotalEnergies en een showcase voor de motorsport als geheel. Het is mij een voorrecht om officieel het startschot te geven voor deze race!” aldus Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies.