Griffin Wooldridge Nteava7tvce Unsplash

Veiliger en zuiniger: houd je banden op spanning

Met je banden op de juiste spanning rijd je veiliger, schoner én zuiniger. Vijf tips en weetjes om meteen even je bandenspanning te checken.
Leestijd: 1 min
18-10-2022

Je denkt er misschien niet altijd bij na, maar met de juiste bandenspanning rijd je veiliger, zuiniger én schoner. Vijf tips en weetjes om je banden in vorm te houden.

1. Pomp elke twee maanden je banden op

Of je nu veel of weinig rijdt: je autobanden lopen langzaam leeg. Dat kun je niet altijd goed zien. Breng daarom elke 2 maanden je banden op de juiste spanning. Je rijdt dan veiliger, schoner én zuiniger.

2. Pomp je banden op als ze koud zijn

De lucht in je banden warmt snel op als je rijdt. Pomp ze daarom op als je banden nog koud zijn: als je minder dan 15 minuten of 5 kilometer gereden hebt. Zijn je banden al warm gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspannning.

3. Met harde banden heb je meer grip op de weg

Zachte banden hebben minder grip op de weg. Je hebt hierdoor een slechtere wegligging, je remweg is langer en je komt eerder in een slip.

4. Zachte banden klappen sneller

Het klinkt misschien gek, maar het risico op een klapband is bij zachte banden groter. Doordat een zachte band tijdens het rijden continu vervormd, kunnen de lucht in de band en de band zelf erg warm worden. Dat verzwakt de band.

5. Bespaar tientallen euro’s per jaar

Door je banden op spanning te houden rijd je zuiniger. Als je elke twee maanden je banden oppompt spaar je als snel € 60 per jaar aan brandstofkosten uit. Bovendien slijten je banden minder snel en hoef je ze dus minder vaak te vervangen.