Windmolens

TotalEnergies stapt in Braziliaanse zonne- en windenergie

TotalEnergies en het Braziliaanse Casa dos Ventos willen samen 12 gigawatt hernieuwbare energie gaan produceren in Brazilië. Eind oktober zijn de twee energiebedrijven een joint venture gestart om dit te realiseren.
Leestijd: 1 min
17-11-2022

Het portfolio van de joint venture omvat onder andere bestaande windmolens die goed zijn voor en opbrengst van 700 megawatt schone energie. Daarnaast is er 1 gigawatt aan windprojecten nog onder constructie en is er nog eens voor 4,4 gigawatt aan wind- en zonneprojecten in ontwikkeling. Daarbovenop willen TotalEnergies en Casa dos Ventos vanaf 2026 nog eens 6 gigawatt extra hernieuwbare energie produceren.

Casa dos Ventos is een van de grootste producenten van wind- en zonne-energie in Brazilië, waar nu al meer dan driekwart van de elektriciteit afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Verreweg het grootste deel wordt opgewekt met waterkrachtcentrales. Ongeveer 15% is afkomstig uit wind- en zonne-energie, maar dat aandeel groeit.

Op naar 100 gigawatt

De joint venture past in de strategie van TotalEnergies om in te spelen op de groei van de vrije energiemarkten, aldus Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies. "Met wereldwijd 12 GW in exploitatie, constructie en ontwikkeling, zowel wind als zon, is deze samenwerking een extra stap in de ambitie van TotalEnergies om tegen 2030 100 GW hernieuwbare energie te produceren en daarmee in haar transformatie naar een duurzaam en winstgevend multi-energiebedrijf.”

JV Casa Dos Ventos