9H1A8450 (44361385310)

Het groene rolmodel van Eliza Atmodimedjo

Van dichtbij maakte Alexandria Ocasio-Cortez mee hoe klimaatverandering vooral mensen treft die daar het minst verantwoordelijk voor zijn. Als jongste lid van het Amerikaanse parlement wil ze daar iets tegen doen. Alexandria Ocasio-Cortez is het groene rolmodel van Eliza Atmodimedjo, Business Analyst EV bij TotalEnergies.
Leestijd: 3 min
11-07-2023

Wie is jouw groene rolmodel?

Mijn groene rolmodel is Alexandria Ocasio-Cortez. Zij is een Amerikaanse activiste, opbouwwerkster en politica met Puerto Ricaanse roots. Ze groeide op in de Bronx en trad op 29-jarige leeftijd aan als jongste lid van het Amerikaanse parlement.

Alexandria Ocasio Cortez Official Portrait (Square)

Waarom is zij jouw groene rolmodel?

Vanwege haar inzet voor een duurzame en inclusieve samenleving en haar passie om haar doelen te bereiken. Als dochter van niet-Westerse migranten groeide ze op in een omgeving waarin haar kansen om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij niet vanzelfsprekend waren. Toen ze 23 was richtte ze een uitgeverij op die zich specialiseerde in kinderboeken met positieve verhalen over de The Bronx en haar inwoners. In 2016 werd ze actief voor de verkiezingscampagne van Bernie Sanders. Tijdens die campagne zag ze op andere plekken in de VS dezelfde problemen als in The Bronx en besloot ze politiek en maatschappelijk actief te worden in haar eigen buurt.

Een jaar later deed ze een gooi naar een zetel in het congres en won met bijna 60% van de stemmen van haar tegenstander. Een onwaarschijnlijke carrière voor een jonge vrouw met haar achtergrond. Twee jaar later diende ze een voorstel voor de Green New Deal in, het plan om Amerika in 2030 klimaatneutraal en inclusiever te maken.

Een belangrijk thema in The Green New Deal en in haar publieke optredens is climate justice, klimaatrechtvaardigheid. Wereldwijd blijkt dat groepen en landen die het minst verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering wel de zwaarste gevolgen dragen. Alexandria maakte dat van dichtbij mee: haar opa overleed als gevolg van orkaan Maria die in 2017 over Puerto Rico trok.

In één van haar speeches zegt zij dat ze zich zorgen maakt over de wereld waarin haar toekomstige kinderen moeten opgroeien. Je ziet dat dit haar raakt. Het raakt mij ook, als moeder. We moeten onze kinderen een betere planeet gunnen.

Wat doe je er zelf mee?

Mijn kinderen zijn nog jong maar ik probeer ze nu al bewust te maken van hun handelen. Het is makkelijk om te zeggen dat ze het licht uit moeten doen of dat ze niet méér eten moeten pakken dan ze op kunnen, maar je moet ook uitleggen waaróm. Als je je eten niet op kunt, dan had dat beter door iemand anders opgegeten kunnen worden. Kinderen snappen dat. We trekken met onze kinderen ook veel de natuur in. We vinden het belangrijk dat ze dat al op jonge leeftijd gaan waarderen.

Aan de andere kant dank ik het aan mijn kinderen dat ik zelf bewuster ben gaan leven. Je wilt dat zij – en later hun eigen kinderen – opgroeien op een leefbare planeet. Daardoor ben ik ook andere carrièrekeuzes gaan maken: werk moet leuk zijn, maar het moet ook wat bijdragen aan de wereld. Om die reden heb ik een half jaar geleden besloten om bij TotalEnergies Charging Solutions te gaan werken.

Eliza Atmodimedjo

Eliza Atmodimedjo

Business Analyst EV bij TotalEnergies