Marjan Groenedijk

Het groene rolmodel van Marjan Groeneveld

TotalEnergies maakt werk van duurzame energie. Het doel: CO2-neutraal in 2050. De mensen van TotalEnergies werken hard om deze ambitie te realiseren. Wat inspireert hen? Deze keer het groene rolmodel van: Marjan Groeneveld, business development manager eMobility bij TotalEnergies.
Leestijd: 2 min
17-02-2023

Wie is jouw groene rolmodel?

Mijn groene rolmodel is Lucie Basch. Zij is de oprichter van Too Good To Go: een app die voedselverspilling tegengaat. Na haar afstuderen in 2014 is zij in Groot-Britannië voor een voedingsmiddelenproducent gaan werken. Daar zag ze hoeveel eten dat nog prima geschikt is voor consumptie owerd weggegooid.

Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde uitstoot. Dat moet anders, vond Basch. Met Too Good To Go kopen consumenten tegen hoge korting etenswaren van onder andere horeca, bakkers en supermarkten die anders in de vuilniszak zouden zijn beland. TooGoodtoGo redt 3 maaltijden per seconden van de vuilnisbak. De app is beschikbaar in 17 landen en wordt gebruikt door 72 miljoen consumenten, en 180.000 bedrijven, waaronder ook service stations van TotalEnergies.

Pexels Ewa Raymond 14358589

Waarom is nou juist zij jouw rolmodel?

Basch is er als jonge ondernemer in geslaagd om met een betrekkelijk simpele app drie zaken te combineren. Ten eerste biedt de app een oplossing tegen voedselverspilling en draagt het bij aan de bewustwording. Ten tweede geeft het consumenten meer koopkracht: de voedingsmiddelen die door bedrijven op de app worden aangeboden gaan voor een derde van de prijs weg, wat fijn is met de huidige inflatie. Ten derde laat het zien dat je én succesvol kunt ondernemen en bij kunt dragen aan een betere wereld.

De app is makkelijk in gebruik en geeft je gelijk al bij het bestellen een goed gevoel: “je hebt een maaltijd van de vuilnisbak gered!”. Ook het afhalen van de “magic box” is leuk; soms ontdek je nieuwe adresjes en doordat het altijd een verrassing is wat je krijgt, word je ook aangesproken op je creativiteit. Zo heb ik ooit een keer 12 meloenen gekregen.

Wat doe je ermee?

Het idee van Lucie Basch past goed bij mij. Ik heb van huis uit meegekregen dat je zorgvuldig met je spullen moet omgaan en geen zaken moet verspillen. Gaat iets kapot? Kijk of je het kan repareren. Heb je iets niet meer nodig? Misschien kun je er iemand anders blij mee maken. Heb je iets nodig: kijk of je het ook tweedehands kunt kopen.

Ook in mijn werk kijk ik kritisch naar energiegebruik en duurzaamheid. Als business development manager eMobility werk ik aan de energie transitie door bedrijven laadoplossingen aan te bieden om hen zo te helpen de overstap naar elektrische mobiliteit makkelijker te maken en hun uitstoot te verminderen.

Marjan Groenedijk Portret

Marjan Groeneveld

Business development manager eMobility