System002 Weather 2 1920X1071

Het groene rolmodel van Sandra Jansen

Dat plastic afval in zee een probleem is voor de natuur, is een feit. Gelukkig heeft Boyan Slat een uitvinding gedaan waarmee inmiddels 2,5 miljoen kg plastic uit zee is gevist. Hieronder lees je hoe Sandra Jansen, relationmanager binnen TotalEnergies, geïnspireerd is geraakt en zelf ook bijdraagt aan een schonere natuur.
Leestijd: 2 min
23-05-2023
The Ocean Cleanup (1)

Wie is jouw groene rolmodel?

Mijn groene rolmodel is Boyan Slat, de oprichter van The Ocean Cleanup en de uitvinder van een installatie om plastic afval uit de zee te vissen. Boyan was als middelbaar scholier op vakantie in Griekenland en zag meer plastic dan vissen in de zee. “Hoe ruimen we dat allemaal op?”, dacht hij.

In zijn profielwerkstuk voor het VWO zette hij zijn eerste ideeën voor zijn uitvinding op papier. Toen hij het jaar daarop Lucht- en Ruimtevaarttechnologie ging studeren, werkte hij zijn ontwerp verder uit. In 2013 haalde hij na een TEDx-presentatie 2 miljoen euro op en kon hij zijn installatie bouwen. Inmiddels heeft hij met zijn uitvinding 2,5 miljoen kg plastic uit de zee gevist.

Boyan Slat

Waarom is hij jouw groene rolmodel?

Ik ben zelf opgegroeid aan de kust. In mijn vrije tijd ga ik vaak naar het strand – weer of geen weer. Dus ik weet hoe ongelooflijk veel plastic er aanspoelt. En dat is maar een fractie van wat er in zee drijft. Ik snap de motivatie van Boyan heel goed.

Bijzonder van Boyan is dat hij al zo jong begonnen is. Hij was pas 16. Inmiddels is hij bijna 30 en heeft hij een organisatie met meer dan 100 ingenieurs, biologen, data-analisten en andere medewerkers die in de Stille Oceaan en andere plekken op de wereld de plastic soep opruimt. Hij hoopt zelf dat zijn organisatienatie in 2040 niet meer bestaat omdat het meeste plastic dan inmiddels uit de zee is gevist. Sinds de middelbare school staat zijn hele leven dus in het teken van dat ene doel. Daar heb ik veel bewondering voor.

Wat doe je er zelf mee?

Ik ga zelf al best bewust met plastic om. Onderweg raap ik het plastic op dat ik tegenkom; ik vermijd kunststof tasjes en verpakkingsmateriaal, en ik koop kleding van natuurlijk materiaal om te voorkomen dat microplastic in het water komt.

Plastic is een hardnekkig probleem, maar ik denk dat iedereen als individu al veel kan bereiken. Kijk naar zwerfafval: dat hoopt zich vooral op op plekken waar het al ligt. Als we allemaal onze eigen omgeving een beetje schoonhouden, dan merk je dat er ook minder op straat wordt gegooid. Als bedrijf draagt TotalEnergies ook bij aan het verminderen van plastic afval. Het bedrijf is een van de grootste producenten van bioplastics en we zijn lid van de Alliance to End Plastic Waste.

 

We hebben één planeet; die moeten we met elkaar schoonhouden.

Sandra Jansen (1)

Sandra Jansen

Relationmanager bij TotalEnergies