Wubbo Ockels (6)

Het groene rolmodel van Sjoerd Moorman

TotalEnergies maakt werk van duurzame energie. Het doel: CO2-neutraal in 2050. De mensen van TotalEnergies werken hard om deze ambitie te realiseren. Wat inspireert hen? Deze keer het groene rolmodel van: Sjoerd Moorman, Business Developer voor het publieke laadnetwerk voor elektrische auto's.
Leestijd: 2 min
14-10-2022

Wie is jouw groene rolmodel?

Mijn groene rolmodel is de overleden natuurkundige en ruimtevaarder Wubbo Ockels. Wubbo was oprichter van de Happy Energy Foundation en groot voorvechter van de transitie naar duurzame energie. Hij was mijn mentor toen ik aan de TU Delft meewerkte aan de zonneauto die ze daar maakten – tegenwoordig het Brunel Solar Team 

In die tijd heeft hij mij ontzettend geïnspireerd met zijn missie om de energietransitie aan te jagen. Die missie heb ik me toen ook echt eigen gemaakt: iedereen moet kunnen rijden op duurzame zonne- en windenergie.  

Wubbo Ockels

Waarom is nou juist hij jouw rolmodel?

Het was vooral de manier waarop hij wat goed is voor de wereld boven zijn eigen gezondheid plaatste. Wubbo had als astronaut een diepe waardering voor de Aarde als geheel gekregen. Dat zag ik in van alles terug. Net voor hij naar Australië kwam voor de zonne-energie race had hij gehoord dat hij ernstig ziek was. Maar hij kwam toch. Zo sterk was zijn verantwoordelijkheidsgevoel en zijn drive om duurzame energie te promoten. Ik ben ook wel een beetje trots op de parallellen tussen onze carrières: allebei uit het oosten van Nederland naar Delft gekomen voor een loopbaan gericht op duurzame energie.

Wat doe je er zelf mee in jouw leven?

Eigenlijk draait mijn hele carrière rond de combinatie duurzame energie en mobiliteit. Ik zie het als mijn missie om die twee werelden te verbinden. We zijn inmiddels best ver, maar dat was niet altijd vanzelfsprekend. Mobiliteit was heel lang het domein van fossiele brandstoffen voordat we duurzame energie gingen gebruiken. Daar heeft Wubbo zich voor ingezet en ik ook.

Sjoerd Moorman (2)

Sjoerd Moorman

Business Developer

In mijn werk bij TotalEnergies help ik een enorm netwerk laadpalen steeds verder uitrollen. Daar geniet ik echt van – samen met mijn team van allerlei mensen en achtergronden opdrachten binnenhalen om in gemeentes en provincies duizenden laadpalen neer te zetten.

Ik vind het een persoonlijke uitdaging om in die projecten duurzaamheid, dienstverlening, gebruiksvriendelijkheid en circulaire mogelijkheden zo goed mogelijk in elkaar te puzzelen. Daarnaast werk ik aan projecten om nieuwe innovatieve oplossingen om te zetten naar iets concreets. Bijvoorbeeld zonnepanelen direct boven laadpalen in de vorm van een zonnecarport. Of de batterij van je EV gebruiken om overdag zonne-energie in op te slaan en 's avonds te gebruiken voor je kantoor bijvoorbeeld.  

Alle beetjes helpen

En als laatste: op persoonlijk gebied geloof ik sterk in de ‘alle beetjes helpen'-filosofie. Dat probeer ik ook in mijn omgeving aan te moedigen. Zo hebben we met mijn team onlangs in Amsterdam bomen geplant op de Nationale Natuurwerkdag en doen we steeds meer aan carpoolen. Met kleine stappen loop je de afstand uiteindelijk ook.