Waterstof Breda

Teal Mobility: 100 waterstofstations langs Europese vrachtroutes

TEAL Mobility wil de komende tien jaar een netwerk van 100 waterstofstations voor vrachtwagens langs Europese transportroutes realiseren. De eerste twaalf stations zijn al operationeel. Daarvan staan er vijf in Nederland.
Leestijd: 1 min
02-02-2024

TEAL Mobility is de onlangs opgerichte joint venture van TotalEnergies en Air Liquide. De samenwerking combineert de expertise van beide oprichters: de technologieƫn en beheersing van de volledige waterstofwaardeketen enerzijds, en het exploiteren en beheren van stationsnetwerken en het distribueren van energie aan B2B-klanten anderzijds.

Tegen 2024 zal TEAL Mobility ongeveer twintig stations exploiteren in Nederland, Frankrijk, Belgiƫ, Luxemburg en Duitsland, inclusief de twaalf stations die momenteel al door TotalEnergies worden beheerd.

Waterstof is zeer geschikt voor langeafstandsvervoer. De combinatie van snel tanken (ongeveer 15 minuten), een grote actieradius (ongeveer 800 kilometer) en behoud van het laadvermogen maken waterstof een aantrekkelijke, schone brandstof voor internationaal transport. Met de uitrol van 100 waterstofstations langs Europese hoofdwegen wil TEAL Mobility transport- en logistieke bedrijven faciliteren die zich inzetten om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Voor minder lange afstanden stimuleert TotalEnergies de transitie naar elektrische vrachtwagens. Zo biedt TotalEnergies de installatie van de infrastructuur (AC en DC), de software en het onderhoud voor depotladen.

Mathieu Soulas Medaillon

Mathieu Soulas

Head of New Mobility & Marketing, Marketing & Services Branch, TotalEnergies

"TotalEnergies is gespecialiseerd in waterstofdistributie en staat dicht bij de transportsector. Dat maakt ons de ideale partner voor TEAL Mobility. Samen met Air Liquide streven we ernaar om het eerste netwerk van waterstofstations voor vrachtwagens in West-Europa te bouwen en te exploiteren, met als doel het transport volledig koolstofvrij te maken. Als multi-energiebedrijf is het onze taak om oplossingen aan te bieden aan al onze klanten. Met ons deskundige en diverse team zijn we klaar om deze uitdagende taak aan te gaan, zowel op menselijk als technisch vlak."