Elektriciteit vs Waterstof

TotalEnergies boost productie groene waterstof

Met een aanbesteding voor een half miljoen ton waterstof wil TotalEnergies de productie van waterstof flink opschalen.
Leestijd: 1 min
22-09-2023

TotalEnergies schrijft een aanbesteding uit voor de productie van 500.000 ton groene waterstof per jaar. Daarmee wil TotalEnergies niet alleen de eigen CO2-uitstoot van haar Europese raffinaderijen verminderen, maar tevens de markt voor groene waterstof een boost geven.

De zes Europese raffinaderijen (waaronder Zeeland Refinery in Vlissingen) gebruiken al waterstof, maar die wordt nu nog niet geheel CO2-vrij geproduceerd. TotalEnergies wil dat tegen 2030 deze “grijze” waterstof is vervangen door “groene” waterstof die is geproduceerd met hernieuwbare energie. Daarmee zet het bedrijf een belangrijke stap om de netto-uitstoot van broeikasgassen houdt met zijn olie- en gasproductie te verminderen.

Tegelijkertijd wil TotalEnergies met deze omvangrijke aanbesteding ook de markt voor groene waterstof stimuleren. “We praten veel over groene waterstof, maar op een gegeven moment moeten spelers zoals wij deze sector van de grond te krijgen via grote aanbestedingen”, zegt Jean-Marc Durand, directeur Petrochemical Refining in Europa bij TotalEnergies in een interview met Reuters. “Er moet sprake zijn van schaalvergroting. Dat is waar het om gaat.”

Hydrogen TE GB RVB 0