Vakantietips

Vakantietips voor schoonrijders

De zomervakantie komt langzaam op gang in Nederland. Lang is onzeker geweest wat precies wel en niet mogelijk zou zijn. Misschien heb je jouw vakantie geannuleerd, verzet, omgeboekt, of beslis je pas op het laatste moment. Meer dan ooit gaan we dicht bij huis op vakantie: in eigen land of dichter over de grens. Maar ook dan worden er veel kilometers gereden. Hoe kan dit zo groen mogelijk?
Leestijd: 3 min
20-07-2021

Kies bewust je brandstof; voor, tijdens en na de vakantie

Om klimaatschade te beperken is het van essentieel belang dat steeds meer mensen de overstap naar voertuigen op schone brandstof maken. Gezien de lange levensduur van een nieuwe auto heeft jouw keuze nu al invloed op het klimaat in 2030. Kies daarom waar mogelijk direct voor een zo schoon én zuinig mogelijke auto. Gelukkig zijn er voldoende zuinige auto’s die zijn uitgerust om te rijden op CNG of Groengas. Daarnaast groeit ook het aanbod van elektrische auto’s gestaag.

Kiezen voor een schone brandstof heeft meerdere voordelen. Niet alleen verminder je de CO2-uitstoot van jouw auto (goed voor het milieu), het is ook voordeliger dan diesel of benzine (goed voor jouw portemonnee). Kies je voor CNG, dan vermindert de CO2-emissie van jouw auto al met ruim 10%. Groengas is de biologische opvolger van CNG en wordt gemaakt door het vergisten van groenafval, mest en rioolslib. Rijden op groengas levert zelfs een CO2-vermindering op van 75% of meer. Elektriciteit is op dit moment veruit de populairste energie om schoon te rijden. Auto’s die zijn opgeladen met groene stroom stoten geen CO2 en fijnstof uit en zijn zo dus zeer duurzaam.

Tank jezelf en jouw auto op tijd bij

Wil jij er tijdens deze reis ook zeker van zijn dat je op schone brandstof kunt blijven rijden? Plan van tevoren jouw reis, inclusief stopmomenten. Dan kom je niet voor nare verrassingen te staan en kunnen zowel jijzelf als jouw auto even bijtanken voor het vervolg van de reis.
Deze gratis app vertelt je precies waar alle tankstations voor Groengas/CNG, LNG en waterstof in heel Europa zich bevinden. Deze stations worden in de app duidelijk aangegeven met een gekleurde pin op een kaart van het land waarin jij je bevindt, of je bekijkt de lijst van tankstations.

Behalve in Nederland vind je ook in vooral Duitsland en Italië een aanzienlijk netwerk tankstations waar je schoon kunt tanken. In België en Frankrijk wordt dit aanbod snel uitgebreid. TotalEnergiestimmert hard aan de weg om het Europese netwerk van schone tankpunten verder te vergroten.

Haal het meeste uit jouw Tank

Tot slot enkele tips om zoveel mogelijk kilometers uit jouw volle tank of accu te halen:

Cruisecontrol
Rijden op een constante snelheid verbruikt minder. Met de voet is dit lastig vol te houden, dus schakel waar mogelijk de cruise control in. Bijkomend voordeel: dit kan ook een vervelende boete schelen.

Blijf achter een ander voertuig rijden
Door de slipstream van degene voor je verbruik jij minder.

Rijd maximaal 100 km per uur
Met een lange reis in het vooruitzicht is het verleidelijk zo hard mogelijk te rijden. Als je echter 90 (maar maximaal 100) kilometer per uur rijdt kom je verder op 1 tank/accu. Mogelijk scheelt dit zelfs een laad-/tankbeurt en heb je de verloren tijd daar al mee teruggewonnen.

Bandenspanning
Banden op juiste spanning verminderen de weerstand op de weg, wat een positief effect heeft op de actieradius van jouw auto. Bovendien vergroot dit ook de veiligheid. Controleer dus voor vertrek of jouw bandenspanning op orde is.

Airconditioning
Is de airconditioning écht nodig, of kan je ook zonder? Airco is een enorme energievreter.

Verwarmen en koelen
Als je de auto verwarmt of koelt als deze aan de laadpaal staat, gebruikt deze de netstroom in plaats van de stroom uit de accu.

Liber-t automatische tolbadge
Naar of door Frankrijk? Met de TotalEnergies Liber-t elektronische tolbadge rijd je veilig en snel door alle Franse tolpoorten. Dit betekent minder wachttijd bij de tolpoorten én daarmee minder brandstofverbruik.

TotalEnergies wenst je een goede reis met veel veilige en schone kilometers!