Laadpalen FIGI Zeist Willem Jan De Bruin Fotografie WJ6 6124 HR

TotalEnergies plaatst laadhub bij FIGI

Uitgaanscentrum FIGI beschikt sinds kort over een eigen laadhub in de parkeergarage. TotalEnergies plaatste én exploiteert de laadpunten. FIGI hoefde daarom niet zelf te investeren, maar ontvangt juist een vergoeding voor het beschikbaar stellen van de parkeerplekken aan TotalEnergies.
Leestijd: 3 min
20-10-2023

Uitgaanscentrum FIGI beschikt sinds kort over een eigen laadhub in de parkeergarage. TotalEnergies plaatste én exploiteert de laadpunten. FIGI hoefde daarom niet zelf te investeren, maar ontvangt juist een vergoeding voor het beschikbaar stellen van de parkeerplekken aan TotalEnergies.

Het is een businessmodel waarmee TotalEnergies bedrijven die een laadvoorziening voor hun klanten willen volledig kan ontzorgen. “Daarmee willen we de drempel voor het plaatsen van laadpunten op eigen en semi-publieke parkeerterreinen en -garages verlagen”, aldus Nick Vissers, manager Sales & Business Development B2B eMobility.

Geen risico

“Wij merken dat veel bedrijven het nog spannend vinden om laadvoorzieningen te plaatsen voor hun klanten. Begrijpelijk, want het is complex en niet goedkoop”, zegt Vissers. Het aantal EV’s in Nederland groeit echter hard: 1 op de 14 Nederlanders rijdt al elektrisch. “Door nu laadinfra aan te leggen, blijf je dus als bedrijf ook voor die groeiende groep toegankelijk”.

Hoe de laadinfra er op een bepaalde locatie uit komt te zien, hangt sterk af van de situatie. “Je kijkt naar de gemiddelde parkeerduur; naar het aandeel EV’s; de bezetting gedurende de dag, enzovoort. Dat zijn variabelen die sterk kunnen verschillen”, aldus Vissers. Vervolgens wordt op basis daarvan in overleg met de opdrachtgever het optimale aantal laadpunten en het laadvermogen bepaald. In geval van Figi – met 249 goed gebruikte parkeervakken – zijn dat 20 laadpunten die elk maximaal 11 kWh leveren. “Geen snelladers, want de meeste bezoekers van Figi parkeren relatief lang.”

 

Laadpalen FIGI Zeist Willem Jan De Bruin Fotografie WJ6 6124 HR

Duurzaamheid en service

Voor FIGI was de keuze voor een laadhub snel gemaakt. “Voor ons zijn het bieden van goede service aan onze gasten en bezoekers enorm belangrijk. Dat doen we op de meest duurzaam mogelijke wijze. En als het kan, ook nog eens lokaal”, aldus Victoria Ruijs, directeur van FIGI. “Dit geldt voor het inkopen van producten voor onze keuken, maar we hebben dit doorgetrokken naar de laadpalen in de parkeergarage.” Het grote verschil is dat het verkopen van eten wel tot de core business van FIGI behoort, maar het verkopen van laaddiensten niet. “Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze laadservice in samenwerking met TotalEnergies aan te bieden. Een laadvoorziening is voor ons publiek en voor veel van onze congresorganisatoren een logische vereiste. Die service moet je gewoon bieden”.

Sneller laden als de wind waait

De plaatsing van laadpunten in de parkeergarage van FIGI is niet het eerste project van TotalEnergies in Zeist. Eerder plaatste TotalEnergies in opdracht van MRA-E hier al publieke laadpalen in de gemeente. Daarnaast was TotalEnergies een van de partners in een lokale pilot waarbij er sneller werd geladen als er meer groene stroom beschikbaar was. Inmiddels rolt TotalEnergies deze techniek uit in haar hele publieke netwerk.

Ook FIGI blijft verduurzamen: het uitgaanscentrum is met de gemeente in overleg om circa 400 zonnepanelen op de parkeergarage te plaatsen. “Hiermee kunnen in de toekomst de laadpalen én circa 30% van het complex gevoed worden met lokale energie”, aldus Ruijs. “Dit zou een mooi resultaat zijn van de gezamenlijke ambitie van de gemeente en FIGI om Zeist duurzamer te maken”.